FRI FRAGT TIL VORES BUTIKKER MED CLICK & COLLECT

Ædelstene

Ædelstens farve og slibning

Carré er fransk og betyder egentlig bare ’kvadrat’. Men det er også en antik betegnelse for en kvadratisk slebet diamant. Navnet Carré symboliserer altså ædelstenens fremtrædende rolle i mine smykker, samtidig med at det er en hyldest til antikkens traditionelle fremstillingsmetoder.

Cabochon-slibningen er den mest enkle slibning. Ordet stammer fra det franske ord ’caboche’ som betyder hoved. Den er blød og buet på toppen og oftest med en flad bund. Denne slibning anvendes ofte for uigennemsigtige eller opaque sten, hvor struktur og tæthed i farven er stor. En cabochonslebet, transparent sten reflekterer lyset på en glas-agtig måde, fordi lyset brydes og danser hen over stenen, når den bevæges.

Facetslibningen er mere kompliceret. Slibningen er typisk symmetrisk for at optimere lysindfaldet og stenens skønhed. Ædelsten har mange facetter – til eksempel har en brilliantslebet diamant hele 58 facetter – og det giver et fantastisk lysspil i stenen. Ofte sliber man transparente sten i facet, og jo hårdere stenen er, jo mere fortræffeligt bliver lysspillet. Tænk bare på diamanter, smagrader, safirer og rubiner, som alle er hårde ædelsten, der typisk slibes i facet. En facetslebet sten kaster pragtfulde lysreflekser omkring sig, og er bedre til at lege med lyset end en cabochonslebet sten.

Hos Carré holder vi af begge slibninger. Det er farve, tæthed og sammensætning, som udgør et smukt smykke. Det kan også være en sammensætning af smykker, der ser fantastisk ud, som en særligt sammensat buket af blomster. Cabochon og facet sat sammen giver ofte en ekstra dimension til smykket og øger den visuelle nysgerrighed.

Det kan også være kombinationen af transparente sten over for opaque sten, som fremhæver hinanden på den mest overraskende måde. Mit favoriteksempel er turkisen, der er helt farvemættet og opaque, og så sat sammen med en funklende, facetslebet diamant. Her opstår der sublim smykkemagi, og det er kort sagt essensen af mit arbejde i ædelstenenes forunderlige verden.

Kærlighed for farvede ædelsten

Carré elsker ædelsten. Deres farver er en naturskabt gave. Alene er de fantastiske, men sammen fremhæver de hinandens nuancer på den mest magiske vis. Nuancer som ellers ikke bemærkes, når stenen sidder for sig selv.

Ædelsten minder om følelsen, man får i en gammeldags slikbutik. Gyldne perler, græsgrønne smaragder, skinnende granater som granatæblets kerner, lyserøde opaler som bubblegum og pistachiegrønne chrysopraser – alle frister de som farverige bolsjer.

Rejser man ud i verden findes de i eksotiske lande som Sri Lanka, Brazilien, Madagascar, Thailand og Indien.

Ædelsten er naturens vidundere, skabt under et intenst tryk i klipper og bjerge, og udvundet ved minedrift eller fundet i floder. Kemi og temperatur er bestemmende faktorer for ædelstenens farvenuancer. De har alle deres særpræg, og hver sten findes typisk i et hav af variationer og nuancer. Mange ædelsten har såkaldte indeslutninger, der er bittesmå uregelmæssigheder i stenen. Typisk er det små luftlommer af gas, som opstod under stenens skabelse. Disse påvirker farven i et spektrum fra helt transparent til mere uigennemsigtig eller opak. Ædelsten slibes ofte i facet (lysreflekterende) eller cabochon (glat slibning) – det afhænger af stenens struktur, tæthed og farve, såvel som æstetiske præferencer.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Som modtager af vores nyhedsbrev ønsker vi blandt andet at inspirere dig med nye kollektioner i guld og sølv, viden om ædelstenenes verden, råd og vejledning, styling i forbindelse med smykkekøb samt eksklusive tilbud og kunde events.
Rabatkode:
 

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Acceptér